Фестиваль “Таврія-Борщ”: у Надеждівці зварили улюблену страву Тараса Шевченка
На Херсонщині з 2015 року проводиться мистецько-кулінарний фестиваль «Таврія- Борщ». З 2021-го рішенням обласної ради перша неділя вересня стала офіційним Днем борщу в нашому регіоні.
Вже третій рік в умовах повномасштабної війни Росії проти України фестиваль проводиться дистанційно. Взяли у ньому участь і активні жительки Надеждівки.
Про це нашому виданню розповіла директорка Надеждівського сільського Будинку культури Світлана Кошолап.
“Ми, як і минулого року, вирішили зварити борщ, пов’язаний з українською літературою. Тоді це був “Лизаветин борщ” за рецептом бабусі Лесі Українки. А зараз – надихалися улюбленим борщом великого Кобзаря з сушеними карасями”.
Як каже пані Світлана, в давнину карасів підсмажували до хрускоту. Сучасні господині до такого ступеня просмаження не експериментували, хоча намагалися відтворити рецепт борщу по максимуму.
“Ще ми поклали чорнослив, три зубці часнику, буряк смажили з лимонним соком. Карасі додали до страви майже в останню чергу. Знаєте, дуже гарний борщ вийшов, на другий день був ще смачнішим”.
Світлана Кошолап, Людмила Швейнова, Люба Пономаренко та Ірина Вдовиченко робили не просто так, а й наспівуючи українських пісень, в одній з яких є рядки – “Борщ пахне Україною”. Адже дуже важливо в такі важкі часи, як зараз, підтримувати нашу гастрономічну культуру та розповідати про неї на весь світ.
Херсонський обласний центр народної творчості, який проводить фестиваль “Таврія-Борщ”, по закінченню заходу випустить ілюстрований буклет «Український борщ з Таврійським присмаком» з усіма цьогорічними рецептами.