Різдвяний піст 2021-2022: його мета, тривалість та заборони
Різдвяний піст традиційно починається 28 листопада і завершується у Святий вечір – 6 січня, саме тому його називають Різдвяним.
Також Різдвяний піст ще має назву Пилипів піст, або Апостолів піст.
Назва пов’язана з тим, що заговини (підготовка до посту) 27 листопада припадають на день святого апостола Пилипа.
Апостол Пилип – один з 12 учнів Ісуса Христа. Церква вшановує його пам’ять 27 листопада.
Був вченим, мав дар проповіді та зцілення від хвороб. Є навіть згадка, як він воскресив дитину, що померла. Вбивав хижаків молитвою.
Різдвяний піст триває 40 днів – саме 40 – і відповідає кількості днів говіння Ісуса Христа у пустелі, перед початком Його трирічних проповідей. Саме стільки постували і пророк Мойсей, і пророк Ілля перед важливими подіями у їхньому житті.
Зміст посту – це підготовка душі та тіла до зустрічі великого свята, наразі – до свята Різдва Христового.
Мета Різдвяного посту, як і будь-якого іншого тривалого посту – нагадати собі, що ми – християни. А справжній християнин повинен утримуватися від крайнощів, егоїзму, ліні та інших пристрастей, що забруднюють нашу душу. Тримаючи наше тіло у пості, ми вчимося вгамовувати власні бажання та пристрасті та підкорятися Богу.
Історія виникнення Різдвяного посту
Перші християни дотримувалися лише Великого посту (до Великодня), а з 4 століття з’явилася перша згадка про другий піст – Різдвяний, який тривав лише тиждень і вважався жертвою й подякою Господу Богу.
А ось з 12 століття за новими правилами Різдвяний (Пилипів) піст почав тривати вже 40 днів, і так зберігається і нині.
Що можна та не можна їсти у Різдвяний піст?
Різдвяний піст не такий суворий, як Великий. Дозволено вживати рибу. Єдине суворе правило згідно церковного уставу (Типикону) – це утримання від м’яса, молочних продуктів та яєць.
Новорічний стіл – не виключення. Він готується відповідно до календаря посту. Замість м’ясних страв можна приготувати страви з соєвих продуктів, а до каш чи картоплі додати свіжі овочі, листя салату й домашні смачні соління.
Що можна та не можна робити у Різдвяний піст:
- У піст забороняється таїнство вінчання та хрещення, дозволені виключно сповідь та причастя. Навіть День народження бажано святкувати після завершення посту, або відзначити цей день у спокої, тиші та родинному колі.
- Особливості посту – у дотриманні внутрішнього спокою і миру, частих молитвах, відвідуванні храму (за можливості), виконанні заповідей.
- Треба уникати крайнощів, аби не впасти у марнославство чи фанатизм.
- Не можна засуджувати інших за те, що вони не дотримуються посту, чи дотримуються не так, як ви чули або знаєте.
- Взагалі варто уникати порівнянь себе з іншими. Кожна людина – унікальна для Господа, і вас чи будь-яку іншу людину не можна порівнювати ні з ким іншим.
Вдало проведений піст – це відчуття внутрішнього спокою і миру у Господі.
Джерело: ТСН