Святкуємо Різдво по-новому
Цього року Україна вперше офіційно святкує Різдво 25 грудня, з усім християнським світом. Раніше цю дату у нас називали “католицьке Різдво”.
Яка ж історія цього важливого свята, автентичні українські традиції та прикмети на Різдво?
Історія святкування Різдва
Перша задокументована згадка про святкування Різдва 25 грудня відноситься до 336 року. Тоді у Римській імперії правив Костянтин Великий. Саме на 25 грудня припадало свято “Непереможного сонця”, коли світлові дні подовжувалися.
Чому ж тоді в Україні Різдво припадало на 7 січня? Насправді ці дати завжди були однаковими, різниця – в системі літочислення. Автором першого календаря з урахуванням високосних років був Юлій Цезар. За юліанським календарем християнський світ жив понад 15 століть і, відповідно, святкував Різдво 25 грудня.
Однак пізніше науковці виявили, що такий календар має свої неточності й відстає від сучасності на 10 днів. Тому було створено новий календар для уникнення зміщення в датах. За григоріанським календарем (на честь Папи Римського Григорія XIII) і досі живе сучасний світ. Саме за ним православні та греко-католики в Україні раніше святкували Різдво 7 січня.
Цьогоріч українці вперше святкують Різдво за новим календарем. Православна церква України разом із Українською греко-католицькою церквою 1 вересня 2023 року перейшли на новоюліанський календар, який змінює дати відзначення більшості церковних свят. Зміни внесли із міркувань єдності всіх православних церков. Адже у старих богослужбових книгах написано: Різдво – 25 грудня.
«Не може бути Різдва католицького, Різдва православного – є Різдво Христове. І більшість помісних православних церков святкують Різдво Христове, як і всі свята православної церкви, саме за новоюліанським календарем. Тому саме з міркувань єдності Церкви Христової, з міркувань єдності всього православ’я Помісним собором ПЦУ 27 липня цього року було прийняте рішення про повний перехід ПЦУ на новоюліанський календар», – пояснюють у Православній церкві України.
Традиції святкування Різдва в Україні
Різдво Христове є теплим родинним святом, на якому вся сім’я вшановує народження Ісуса Христа. Святкування зазвичай розпочинається напередодні Різдва – зі Святвечора, 24 грудня.
В Україні на Святвечір готують 12 традиційних страв:
Кутя – страва з пшениці, меду, горіхів та родзинок – є головною на святковому столі. Це символ єднання з Господом та світом померлих, тому окремо кутю залишають на столі і духам померлих предків.
Вареники з картоплею символізують достаток і добробут.
Гриби або грибна юшка – символ божественної та земної природи Ісуса Христа.
Риба (запечена або солона). Грецьке ім’я Ісуса – ІХТІС – означає “риба”. Також першими апостолами, що пішли за Ісусом, були брати-рибалки Андрій та Петро.
Пісний борщ готують без олії та м’яса. Ця страва ототожнюється з миром та злагодою у родині, а також Божою любов’ю.
Голубці з картоплею. Голубці – від слова “голуб” – означають красу і силу, це символ Святого Духа.
Квасоля та горох. Страви з цих овочів символізують Господню весну – відродження та воскресіння.
Пісні пампухи – уособлення святих, які служили Господу і за це отримали воскресіння душ і життя на небі.
Тушкована капуста або капусняк – міцність родини та єдність навколо стовбура, Єдиного Бога.
Часник кладуть окремо на 4 кути столу разом зі сіллю.
Узвар та свячена вода символізують життя, яке дав людині Господь і наповнив її Святим Духом.
Калач – круглий хліб з маком, випечений з крученого тіста. Означає воскресіння мертвих та вічне життя. Калач ставлять посеред столу, у його отворі всередині запалюють обрядову свічку.
До Святої вечері сідають, коли на небі зійде перша зірка. Перед вечерею обов’язково моляться і запалюють свічку.
Опісля неї діти збираються і йдуть колядувати. Колядує не лише дітвора, а й вертепи. Це традиційна вистава, у якій хлопці переодягаються у Смерть, Чорта, Жидів, Трьох царів, Пастушків, Ангеликів, Козака, Царя Ірода і ходять по домівках, відтворюючи історію народження Ісуса Христа.
На саме Різдво українці зранку йдуть на службу до церкви, а потім запрошують гостей на святкування. Протягом всього дня ще можна колядувати.
Прикмети українського Різдва:
– Якщо випало дуже багато снігу, то цілий рік чекатиме удача та злагода.
– Якщо на небі з’являється місяць – рік буде неврожайним.
– Якщо дитина зробить свої перші кроки на Різдво, то відрізнятиметься здоров’ям і великою силою.
– Зустрів великого собаку по дорозі в гості – чекай збагачення.
– Якщо першим до хати ввійшов темноволосий чоловік – чекайте великої удачі в роботі.
Святкування Різдва в католицьких країнах
Зокрема, в Америці до різдвяного столу обов’язково готують індичку в соусі з журавлини. У Литві Свята вечеря більше схожа на українську – з кутею, грибами та рибою. У Данії на Різдво смажать качку з яблуками, готують рисовий пудинг і солодку кутю, де замість пшениці – рис. В Угорщині та Австрії не готують птицю, бо вважають, що разом з нею може відлетіти достаток і удача з дому.
Дорогі читачі! Бажаємо вам щасливого Різдва, смачної куті, усіляких гараздів, Перемоги та миру!